Home » D:News » Programul „Străzi deschise” în weekendul 11 și 12 mai: Ce au pregătit organizatorii?

Programul „Străzi deschise” în weekendul 11 și 12 mai: Ce au pregătit organizatorii?

Programul „Străzi deschise” în weekendul 11 și 12 mai: Ce au pregătit organizatorii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.05.2024

Proiectul „Străzi Deschise, București – Promenadă Urbană” ajunge în acest weekend pe strada Pajurei din sectorul 1 al Capitalei, între strada Presei și strada Făurei, dar continuă și pe Calea Victoriei.

În acest weekend, Calea Victoriei va fi animată de o varietate de manifestări cultural-artistice. De la concerte live și activități creative la expoziții captivante și spectacole de teatru, zona pietonală va fi plină de energie și diversitate, o oportunitate perfectă de petrecere a timpului liber în compania prietenilor și a familiei.

Sâmbătă, 11 mai, și duminică, 12 mai, începând cu ora 17:00, trupa REAL – Andra Pierșinaru (voce), Radu Marinescu (chitară), Angelo Stoica (chitară) și Leon Craioveanu (percuție) – concertează în zona Hotel Novotel (trotuar). Muzeul Național al Literaturii Române va fi gazda a două evenimente captivante, începând cu ora 11:00, ce își propun să aducă în prim-plan istoria bogată a acestei străzi iconice din București. Întâlnirea de sâmbătă, 11 mai, este dedicată micilor exploratori, cu evenimentul „La povești pe Calea Victoriei”, coordonat de reprezentantele Asociației Da´DeCe, Iulia Iordan și Monica Bumbeș, care vor oferi activități creative și educative dedicate copiilor, iar duminică, 12 mai, atelierul „Calea Victoriei și Casa Mavrocordat – povestea unei străzi și a unei case”, coordonat de Oana Oros, va oferi o incursiune fascinantă în istoria uneia dintre cele mai emblematice clădiri, Casa Mavrocordat.

Un program artistic variat

Tot sâmbătă, în zona Muzeului Național de Istorie a României, între orele 11:00-13:00, va avea loc un spectacol de teatru de păpuși, dar și ateliere conversaționale realizate de Biblioteca Metropolitană București. Ulterior, între monumentul Memorialul Renașterii și Cercul Militar Național, de la ora 17:00, se va desfășura Festivalul Luminilor, o celebrare a frumuseții lucrurilor mărunte. Pregătit de către Organizația Națională „Cercetașii României”, acest eveniment va ilumina bordurile cu „gulguțe” luminoase, iar în zonele Memorialul Renașterii, Biserica Kretzulescu, Hotel Novotel și Cercul Militar Național vor fi desfășurate activități educative și creative, oportunități de învățare și distracție prin ateliere de origami, pictură pe față, prim-ajutor, noduri, orientare și atelier de brățări, toate susținute de cercetași. În plus, în zona Buimac de pe Calea Victoriei nr. 25, între orele 19:00-21:00, Fundația Friends for Friends va găzdui dezbaterea „Superscrieri scoate jurnaliștii în stradă – Cât ne costă interesul public”, aducând în prim-plan teme de actualitate și importanță publică.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București face parte din programul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” cu expozițiile permanente „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”, respectiv expoziția tematică „Comorile haznalelor istorice din București”, ce recreează atmosfera Bucureștiului din perioada secolelor XVIII-XIX prin intermediul unor obiecte din ceramică, porțelan și sticlă descoperite lângă Bisericile Sf. Dumitru, Mavrogheni, Hanul Serafim și în Cartierul Evreiesc. Expozițiile pot fi vizitate, în ambele zile de weekend, în intervalul orar 10:00-17:30. Tot pe parcursul celor două zile, în zona Statuii lui Iuliu Maniu, începând cu ora 14:00, Vasile Catrina va oferi momente de inspirație prin caricaturi.

De la spectacole de teatru pentru copii, ateliere educative și de creație, momente muzicale la activități sportive și zone de joacă, „Străzi deschise” din acest weekend propune bucureștenilor un program artistic variat și în Sectorul 1 al Capitalei, pe strada Pajurei, în intervalul 10:00-21:00.

Ateliere sportive și educative și jocuri interactive

Sâmbătă, 11 mai, și duminică, 12 mai, începând cu ora 10:00, copiii și părinții sunt invitați să participe la ateliere sportive și educative și la jocuri interactive, organizate de PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București. Din program nu vor lipsi nici atelierele de creație pentru cei mici organizate de Direcția de Asistență Socială a Municipiului București în ambele zilele de weekend, în intervalul 10:00-13:00.

Sâmbătă, 11 mai, Teatrul Odeon invită publicul să se bucure de Odeon Theatre Fountain, între orele 10:00-21:00, un spectacol captivant și plin de surprize.

În fiecare zi, între orele 10:00-14:00 (sâmbătă) și 10:00-15:00 (duminică), participanții pot vizita expoziția de prezentare a produselor realizate în cadrul unității protejate Nazarcea Grup. Mai mult, între orele 10:00-18:00, are loc un atelier educativ cu echipaj medical și ambulanță organizat de Complexul Multifuncțional Caraiman.

Artiștii Teatrului Metropolis îi întâmpină pe spectatori cu un program special pentru ambele zile; spectacole de lectură programate sâmbătă și duminică, în intervalele 10:30-11:00 și 11:30-12:00, precum și momente muzicale pline de farmec și energie susținute astfel: sâmbătă, 11 mai (15:00-15:30, 16:30-17:00, 18:00-18:30 și 19:30-20:30), și duminică, 12 mai (15:00-15:30, 16:00-16:30, 17:45-18:15 și 19:15-19:45).

„Străzi Deschise” în București

Spectacolul de teatru „Prințesa răsfățată” al Teatrului Nottara face parte, de asemenea, din evenimentele dedicate celor mici. Părinții și copiii vor putea urmări două reprezentații ale spectacolului, sâmbătă și duminică, în intervalele 11:00-11:30 și 12:00-12:30.

Duminică vor avea loc mai multe evenimente dedicate copiilor și familiilor. Biblioteca Metropolitană București va prezenta „Ghicitori pentru copii – Călătorie în lumea cuvintelor”, între orele 17:00-18:00, oferind ateliere de creație, dezvoltare a abilităților artistice și lectură, iar între orele 18:15-19:15 propune spectacolul de teatru de păpuși „Licurici”. Între intervalul 17:10-17:55, Teatrul „Ion Creangă” așteaptă publicul la atelierul de teatru pentru copii „Turtița fermecată”, bazat pe bine-cunoscuta poveste din folclor „Turtița năzdrăvană”.

Finalul programului de weekend aduce pe strada Pajurei din Sectorul 1 al Capitalei spectacole de dans impresionante, prezentate de artiștii Ansamblului de balet Arabesque, care vor străluci în reprezentații speciale, sâmbătă, 17:00-17:40, și duminică, 16:30-17:10, urmați de membrii Asociației Challenge Arts, care vor încânta publicul cu pasiunea lor pentru dans sâmbătă, 18:30-19:10, și duminică, 19:45-20:30.

În weekendul 11-12 mai 2024, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia, strada Știrbei Vodă, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor. În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

În sectorul 1 al Capitalei, începând de vineri, 10 mai, ora 22:00, până luni, 13 mai, ora 06:00, traficul este restricționat pe strada Pajurei, pe segmentul de drum delimitat de intersecțiile cu strada Presei și strada Făurei, pe ambele sensuri.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Consumul zilnic de ceai sau cafea ar putea reduce riscul de cancer
Consumul zilnic de ceai sau cafea ar putea reduce riscul de cancer
Test de cultură generală. Ce înseamnă iubirea platonică?
Test de cultură generală. Ce înseamnă iubirea platonică?
Un quasar situat la 12 miliarde de ani-lumină depărtare are de 140 de trilioane de ori mai multă apă decât Pământul
Un quasar situat la 12 miliarde de ani-lumină depărtare are de 140 de trilioane de ori mai multă apă decât Pământul
Sute de mii de oameni au marcat 20 de ani de la tsunamiul din Oceanul Indian
Sute de mii de oameni au marcat 20 de ani de la tsunamiul din Oceanul Indian
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit din cauza Bisericii
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit ...
Joe Biden a solicitat Pentagonului intensificarea livrărilor de arme către Ucraina
Joe Biden a solicitat Pentagonului intensificarea livrărilor de arme către Ucraina
Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive
Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive
Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025
Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025
Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii
Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ
O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?